ПОВРАТАК ПРИРОДИ
14.3.2013

Под мотом ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО-ПОВРАТАК ПРИРОДИ у нишком хотелу Тами резиденс, одржана је конференција за новинаре и прва радионица у оквиру програма реализације пројекта Living green-Живети зелено. О овом пројекту из програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, говорили су председници партнерских општина, Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула и Калојан Илиев Ангелов, градоначелник Ихтимана. О значају регионалне сарадње, посебно локалних управа и организација цивилног друштва Србије и Бугарске говорио је и Атанас Крстин, генерални конзул Конзулата Републике Бугарске у Нишу. Ово је партнерски пројекат две општине у заштити животне средине и подизању свести наших суграђана како заштити животну средину, рекао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

Програм је усмерен на популацију ученика и студената узраста до 25 година. Сматрамо да је то генерација наших младих суграђана која може нешто више да учини да се промени постојећа пракса сваког појединца према животном окружењу. Имамо велике проблеме са дивљим депонијама на територији општине Палилула. Средства која су наше општине добиле од Европске уније-ИПА фонда у износу од 162.000 евра усмерићемо на превентивне активности. Наша је процена да овом активношћу можемо уштедети око 70.000 евра у градском буџету са ставке одржавање. Уколико смањимо бар једну дивљу депонију, а знамо да их је око тридесетак на нашој територији, ми ћемо успети у томе. Овај пројекат је битан за нашу Општину Ихтиман, која има око 20.000 становника и веома скроман буџет-истакао је Калојан Илиев Ангелов, градоначелник Ихтимана.

У плану је дас а одобреним средствима ЕУ урадимо реконструкцију нашег градског стадиона и уклонимо неке дивље депоније. Атанас Крстин, генерални конзул Конзулата Републике Бугарске у Нишу поздравио је сарадњу општине Палилула и општине Ихтиман. Општина Палилула има јако добру сарадњу са више општина у Републици Бугарској. То је добар пример. Надам се да ће се отворити и нове могућности сарадње за унапређење пројектних активности у будућности. Пројектни тимови два града, као и представници Већа, Скупштине и Управе Градске општине Палилула, учествовали су и у раду прве радионице овог пројекта. Предавање на тему ПОВРАТАК ПРИРОДИ-ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО, одржала је Јелена Стаменковић-Фехервари. И овај пројекат Градске општине Палилула биће реализован уз подршку ЕКОполис-медијске еколошке мреже Србије. (Д.Видојковић)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА, ЕКОполис